BABECZKI DO BARSZCZU

Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
190 g margaryny
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki soli
Farsz
50 dag kapusty kiszonej
10 dag suszonych grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków)
1 większa cebula
1 łyżka kaszki manny
sól, pieprz, sos sojowy
1 łyżka masła
Ponadto
15 dag sera żółtego
zielona pietruszka

 Sposób przygotowania
Ciasto:
Składniki łączymy ze sobą, i zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Farsz:
Grzyby płuczemy, zalewamy na noc ciepłą wodą, następnie rano gotujemy przez około 30 minut. Zimne kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości, po wystudzeniu również drobno szatkujemy.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle.
Wszystko razem łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodając łyżkę kaszki manny i ubitą pianę z 1 białka (które pozostało z ciasta).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki, którymi wykładamy wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyjmujemy nakładamy po łyżce farszu, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze około 10 minut. Dekorujemy zielona pietruszką. Podajemy na zimno lub na ciepło.


Komentarze

Popularne posty