MIĘSNE MUFINKI NADZIEWANE SZPINAKIEM
Mufinki nie tylko na słodko, mięsne nadziewane szpinakiem idealnie nadają się na obiad, każdego dnia.
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
1 bułka pszenna
2 jajka
1/2 szklanki mleka do namoczenia bułki
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
4 ząbki czosnku
bułka tarta lub posypka panko
15 dkg sera żółtego
łyżka masła
200 g mrożonego szpinaku
sylikonowe mufinki
Sposób przygotowania
Szpinak podsmażamy na maśle z dodatkiem 2 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem na końcu dodajemy starty ser żółty.
Bułkę moczymy w mleku. Mięso mielimy w maszynce razem z 2 ząbkami czosnku i cebulą. Wbijamy do całości jajka, dodajemy odciśniętą bułkę i przyprawy, wszystko ze sobą łączymy.
Formujemy małe kulki, które nadziewamy łyżką szpinaku, układamy w foremkach, posypujemy bułką tartą lub panierką panko, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz