TARTA Z KREMEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki
Ciasto
1 szklanka mąki
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
10 dkg margaryny
mała szczypta sody
Krem
0,5 litra mleka
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka

280 g dżemu np truskawkowy
1 galaretka truskawkowa

mały kubek śmietany 30 %
śmietan fix
czekolada do posypania

Sposób przygotowania
Ciasto:
Składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy tak jak kruche ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą, nakłuwając delikatnie ciasto widelcem. Pieczemy 25 minut w temp 180 stopni.
Dżem przekładamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania, dosypujemy galaretkę mieszając, do momentu aż żelatyna się rozpuści.
Krem:
Składniki na krem mieszamy razem w połowie mleka, drugą gotujemy i powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko - gotujemy jak budyń energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek.
Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fix-em
Gdy spód tarty mamy już zimny wykładamy na niego tężejący dżem, lekko wystudzony krem, a na samym końcu gdy krem jest już całkowicie zimny, bitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą. Naszą tartę wkładamy do lodówki na godzinę, a następnie spożywamy ze smakiem :)





Komentarze

Popularne posty