PLACKI ZIEMNIACZANE Z SZYNKĄ
Placki ziemniaczane chyba każdy je jadł. Jedni lubią z cukrem, inni z sosem, gulaszem, ja bardzo lubię z kwaśna śmietaną. Jednak dziś zachęcam Was do przygotowania placków z dodatkiem szynki. Naprawdę dobre.
Ziemniak- Jedni uważają je za bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości kartofle zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka sól i pieprz do smaku
10 dag ulubionej wędliny
10 dag sera żółtego
oliwa do smażenia
do dekoracji:
natka pietruszki
słodka papryka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obieramy ścieramy na tarce lub tak jak ja wszystko przepuszczam przez maszynkę do mięsa na sitku o średnich oczkach. Startą masę umieszczam na sitku w celu odsączenia nadmiaru soku z ziemniaków. Sok wylewam, ale uwaga gęsta masa pozostająca na dnie miski to skrobia, którą dodajemy do naszych placków. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, pokrojoną szynkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po 3-5 minut z każdej strony, a następnie układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podajemy zaraz po usmażeniu posypane startym serem. Dekorujemy natką pietruszki i słodką papryką.
Komentarze
Prześlij komentarz