ZASMAŻANY RYŻ PO CHIŃSKU
Składniki
400 g piersi z kurczaka
2 torebki ryżu
1 duża marchewka
mały por
1 jajko
oliwa do smażenia
1 łyżeczka sosu sojowego
płaska łyżeczka mielonego imbiru
ząbek czosnku
szczypta kurkumy
sól i pieprz do smaku
szczypta lubczyku suszonego
łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki sosu chili
Sposób przygotowania
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
2. Kurczaka i warzywa kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju, możemy podlać odrobina wody i dusić do miękkości marchwi.
3. Całość przesuwamy na bok patelni w wolnym miejscu wbijamy jajko chwilę smażymy i mieszamy z resztą składników.
4. Do naszego dania dodajemy ugotowany ryż, posypujemy wszystkimi przyprawami, delikatnie mieszając, możemy podlać odrobiną wody na końcu, aby powstał sos.
Komentarze
Prześlij komentarz