SUSHI Z ŁOSOSIEM

Składniki:
100 g ryżu do shusi
5 shusi nori - listki prasowanych alg morskich
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
wasabi
sos sojowy
marynowany imbir w zalewie
łosoś wędzony na zimno
papryka czerwona
papryka żółta
świeży ogórek

mata bambusowa do zawijania sushi

Sposób przygotowania:
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotować zaprawę do ryżu: ocet sól i cukier podgrzać aż cukier się rozpuści. Przestudzić i dodać do ryżu, wymieszać łyżką. Ryż ostudzić.
Nori umieścić przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Ułożyć warstwę ryżu na nori pozostawiając 1 cm margines z góry i z dołu. Na ryżu ułożyć po pasku papryk, ogórka i łososia.
Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz.
Zwinięte sushi pokroić na równe części.Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi.

Komentarze

Popularne posty