DOMOWY CHLEB PEŁNOZIARNISTY

Najprostszy pełnoziarnisty domowy chleb niewymagający wyrabiania ciasta



Składniki:
500g mąki z pełnego przemiału tym 1850
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki słoneczka
4 łyżki siekanych orzechów włoskich
0,5 szklanki otrębów owsianych
50g drożdży
0,5 l wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć, zalać gorącą wodą około 100 ml dodać cukier i rozpuścić, odstawić na bok. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, dodać 400 ml cieplej wody i rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać do połączenia składników - nie wyrabiać. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub siemieniem lnianym. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, wyrobić chwilę na stolnicy ułożyć w foremce i ponownie przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni piec około godziny.



Komentarze

Popularne posty