FASOLKA

Składniki
1 litr fasoli
2 laski kiełbasy podwawelskiej
marchewka
pietruszka
szczypta lubczyku
1 łyżka masła
1 łyżka maki
przyprawa do dań z fasoli
łyżeczka majeranku
4 litry wody
liść laurowy
3 ziela angielskie
sol i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Fasolę zalewamy wodą na całą noc. Rano wylewamy wodę, wlewamy świeżą i doprowadzamy naszą fasolę do wrzenia. Gotujemy fasolę z dodatkiem przypraw: szczypta lubczyku, majeranek, ziele, liść, marchewka i pietruszką.
Kiełbasę podsmażamy na patelni.
Gdy fasola jest już miękka dodajemy podsmażona kiełbasę Całość przyprawiamy przyprawą do fasoli i solą i pieprzem, gotujemy około 10 minut.
Przygotowujemy zasmażkę, masło roztapiamy na patelni dodajemy mąkę i rumienimy. Całość dodajemy do zupy i doprowadzamy do wrzenia.

Komentarze

Popularne posty