PIECZONE BATATY

Słodki pieczony ziemniak, to nowość jaką odważyłam się przygotować i powiem Wam, że warto było


Bataty to słodkie ziemniaki, które znacznie rzadziej goszczą na naszych stolach, może to z powodu nieumiejętności ich przygotowania. Ja osobiście nie mogłam się przekonać do ich przygotowania, ale ostatnio ciągle napotykałam się na różne przepisy z ich udziałem. Więc pomyślałam sobie, że i na mnie pora. Tak jak wspomniałam wcześniej nie wiedziałam jak się za nie zabrać więc postanowiłam skorzystać z czyjejś pomocy i tak zaczerpnęłam inspiracji z przepisu na pieczone bataty faszerowane ciecierzycą i pomidorami oryginalny przepis znajdziecie tutaj  http://www.zajadam.pl/pomysl-na/bataty-faszerowane-ciecierzyca
Więc do dzieła.....

Składniki:
2 bataty
1 szklanka ciecierzycy
400g pomidorów w zalewie
1 biała kiełbasa
garść owoców żurawiny
sól  i pieprz
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka mieszanki przypraw: suszone pomidory, bazylia i czarnuszka
2 łyżeczki humusu klasycznego
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 plastry masła
ostra i słodka papryka

Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszoruj dokładnie, przekrój na pół ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego posól i połóż na każdy po plasterku masła, blaszkę owiń folią. Piecz około 30-40 minut.
Ciecierzycę, zalewamy na noc wodą, rano wymieniamy wodę i gotujemy około 60 minut do miękkości, solimy na 10 minut przed końcem gotowania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pomidory i ugotowaną ciecierzycę. Całość przyprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami.
Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie z oliwek.
Ziemniaki po upieczeniu są idealnie miękkie, w każdym łyżką wydrąż miejsce na farsz. do środka na dno połóż kiełbasę, następnie przygotowany farsz i z powrotem do piekarnika na około 3 minuty.
Teraz możemy przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszaj dokładnie z humusem.
Gotowe ziemniaki polewamy sosem posypujemy żurawiną i dekorujemy świeżą bazylią lub natką pietruszki.



Komentarze

Popularne posty