WARZYWA NA PARZE Z RAZOWYM MAKARONEM I SOSEM SZPINAKOWM

Dziś zapraszam Was do zapoznania się z moim pomysłem na pyszny obiad w towarzystwie razowego makaronu


Makaron razowy zawiera biotynę, niacynę, kwas pantotenowy, pirydoksynę, ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy, tokoferol. Łupina ziarna jest również źródłem aminokwasów, zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłumiącego uczucie głodu błonnika. Nie brakuje w nim również cennych pierwiastków: takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, a także tych, które pojawiają się w ilości „mikro” – cynku, selenu, jodu i chromu. Pełnoziarnista pasta jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna i świetnie sprawdza się jako podstawowe źródło węglowodanów u osób starających odżywiać się zdrowo.

Składniki:
250 g makaronu razowego świderki
1 łyżeczka mieszanki suszonych przypraw: cebula, estragon,bazylia,czosnek, arcydzięciel
1 łyżka masła
sól
250 g mieszanki warzyw

Sposób przygotowania:
  1.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  2.  Ugotowany makaron wrzucamy na roztopione masło chwilę smażymy,
       posypujemy mieszanką przypraw.
  3.  Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Jeżeli nie mamy parowaru,
       lub odpowiednich garnków do gotowania na parze tak jak ja to radzimy
       sobie w inny sposób, a mianowicie: na garnku kładziemy metalowy
       druszlak i przykrywamy pokrywką.

SOS BESZAMELOWY SZPINAKOWY:
Składniki:
150 ml mleka
1 mała cebulka
1 liść laurowy
5 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
25 g mąki pszennej
250 g szpinaku (np mrożonego)
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka wlewamy mleko, obraną przekrojoną na pół cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu i przecięty na pół ząbek czosnku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby mleko przeszło aromatem dodatków.
  2. W rondelku roztapiamy masło, następnie wsypujemy mąkę i mieszając trzepaczką smażymy kilka minut. Cały czas mieszając wlewamy czyste mleko bez dodatków, a gdy sos zacznie gęstnieć zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Do sosu dodajemy rozmrożony wcześniej  szpinak i całość doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej.
Na talerzach układamy makaron polany sosem, oraz warzywa taki obiad można podać z porcją naszego ulubionego mięsa ja podałam z  kotletem mielonym..


Komentarze

Popularne posty