WARZYWA NA PARZE Z RAZOWYM MAKARONEM I SOSEM SZPINAKOWM
Dziś zapraszam Was do zapoznania się z moim pomysłem na pyszny obiad w towarzystwie razowego makaronu
Makaron razowy zawiera biotynę, niacynę, kwas pantotenowy, pirydoksynę, ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy, tokoferol. Łupina ziarna jest również źródłem aminokwasów, zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłumiącego uczucie głodu błonnika. Nie brakuje w nim również cennych pierwiastków: takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, a także tych, które pojawiają się w ilości „mikro” – cynku, selenu, jodu i chromu. Pełnoziarnista pasta jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna i świetnie sprawdza się jako podstawowe źródło węglowodanów u osób starających odżywiać się zdrowo.
Składniki:
250 g makaronu razowego świderki
1 łyżeczka mieszanki suszonych przypraw: cebula, estragon,bazylia,czosnek, arcydzięciel
1 łyżka masła
sól
250 g mieszanki warzyw
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
2. Ugotowany makaron wrzucamy na roztopione masło chwilę smażymy,
posypujemy mieszanką przypraw.
posypujemy mieszanką przypraw.
3. Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Jeżeli nie mamy parowaru,
lub odpowiednich garnków do gotowania na parze tak jak ja to radzimy
sobie w inny sposób, a mianowicie: na garnku kładziemy metalowy
druszlak i przykrywamy pokrywką.
lub odpowiednich garnków do gotowania na parze tak jak ja to radzimy
sobie w inny sposób, a mianowicie: na garnku kładziemy metalowy
druszlak i przykrywamy pokrywką.
SOS BESZAMELOWY SZPINAKOWY:
Składniki:
150 ml mleka
1 mała cebulka
1 liść laurowy
5 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
25 g mąki pszennej
250 g szpinaku (np mrożonego)
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na talerzach układamy makaron polany sosem, oraz warzywa taki obiad można podać z porcją naszego ulubionego mięsa ja podałam z kotletem mielonym..
Komentarze
Prześlij komentarz