PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM WĘDZONYM

Źle przyrządzony szpinak był dla wielu osób zmorą dzieciństwa. Na szczęście dziś chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę wyśmienicie.


Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Składniki:
Ciasto:
Farsz:
450 g szpinaku (może być świeży lub mrożony)
15 dag sera wędzonego
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
gałązka świeżej bazyli
szczypta chili

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy na stolnicy.
Szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy z niego wodę, przekładamy na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody.
Na patelni topimy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę- szklimy.  Do całości wrzucamy odsączony szpinak i wszystko razem dusimy około 8-10 minut, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Po wystudzeniu łączymy szpinak z serem wędzonym startym na tarce i posiekaną bazylią.
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wykrawamy krążki, na każdy układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia. 
Podajemy okraszone roztopionym masłem z listkami bazylii.




Komentarze

  1. Jaka ilość pierogów wychodzi z podanych składników? 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty