SAJGONKI Z KASZĄ PĘCZAK

Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
0,5 l wody
1 łyżeczka soli
250 g pieczarek
3 ogórki konserwowe
3 kawałki papryki konserwowej
1 por
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
mieszanka przypraw: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i czarnuszka
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka masła
szczypta chili
papier ryżowy
oliwa do smażenia

Sposób przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut studzimy. Pieczarki czyścimy kroimy na mniejsze kawałki i dusimy na maśle. Dodajemy pokrojonego pora, paprykę i ogórki. Wszystko dusimy około 5 minut.
Do miski przesypujemy kaszę pęczak i resztę składników z patelni, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Papier ryżowy moczymy w wodzie, układamy na nim farsz i zawijamy jak krokiety.
Smażymy na głębokim oleju do uzyskania rumianego koloru.
Podajemy ciepłe posypane żółtym serem i natka pietruszki z sosem pomidorowym lub z sosem chrzanowym.

Sos chrzanowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki startego żółtego sera
2 łyżeczki świeżego startego chrzanu.



Komentarze

Popularne posty