ROLADKI Z KURCZAKA FASZEROWANE ŚLIWKA KALIFORNIJSKĄ

Składniki
podwójna pierś z kurczaka
śliwki kalifornijskie
sól
pieprz
papryka ostra
oliwa do smażenia
sos:
cebula
10 śliwek kalifornijskich pokrojonych w kawałki
szklanka wody
szczypta vegety
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka miodu (np lipowego)
łyżka mąki
łyżka śmietany

Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka tniemy na  mniejsze kawałki i rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy po każdej stronie solą, pieprzem i papryką. Śliwki zawijamy w małe roladki i spinamy wykałaczką. Zalewamy oliwą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Smażymy na oliwie z każdej strony przez około 5 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, śliwki w paski, wszystko razem dusimy, na oleju pozostałym po smażeniu kurczaka, zalewamy szklanką wody, przyprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną.

Moja propozycja podania: z frytkami i zieloną sałatą z dipem śmietanowym





Komentarze

Popularne posty