HAMBURGER Z KOTLETEM Z CZERWONEJ FASOLI

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. Jest to bardzo wartościowy pokarm. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
szczypta chili
sól i pieprz do smaku
kilka kropel sosu sojowego
bułka tarta do obtoczenia kotletów
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie z dodatkiem tartego czosnku. Fasolę zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy wystudzoną cebulę, jajko i 5 łyżek  bułki tartej. Wszystko mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Formujemy kotlety i smażymy na oliwie obtoczone w bułce tartej.

Podajemy z ulubioną bułką do hamburgerów z dodatkiem warzyw np. sałata, pomidor, oliwki, ogórek, awokado.
Awokado możemy podawać pokrojone w plastry lub  rozmiażdżone z dodatkiem ząbka czosnku



Komentarze

Popularne posty