WARZYWNA ZUPKA Z KRÓLIKIEM
Niedawno z mężem zostaliśmy szczęśliwymi rodzicami. Nasza Córka za kilka dni skończy 5 miesięcy. Więc czas najwyższy wprowadzać do diety niemowlaka nowe smaki. Zaczynaliśmy oczywiście od gotowanej marchewki, później przyszedł czas na pietruszkę, ziemniaka, brokuła, kalafiora, dynię, batata. Początki były trudne, ale jak mała poznała wszystkie smaki teraz zjada zupki w mgnieniu oka :)
Smaki warzyw mamy już za sobą więc najwyższa pora na mięso. Na sam początek dostaliśmy od wujka królika z jego hodowli, więc przystąpiłam do przygotowania pierwszej mięsnej zupy.
Składniki:
1 tylna nóżka królika
szczypta suszonego lubczyku
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 marchewka
1 pietruszka
Sposób przygotowania:
Króliczą łapkę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny. Dodajemy lubczyk, ziele i liść. Gotujemy do miękkości mięsa.
W osobnym garnuszku gotujemy obraną marchewkę i pietruszkę.
Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i studzimy wywar na razie wylewamy). Obieramy mięso z kości i bardzo drobno mielimy. Ja użyłam blendera, aby mięso było bardzo dokładnie rozdrobnione. Uzyskaną porcję mięsa dzielimy na małe kulki i umieszczamy w sylikonowych pojemnikach na kostki lodu. w taki sposób będziemy mogli zamrozić mięso, ponieważ Nasza Pociecha nie zje całej porcji na raz, a w taki sposób będziemy mogli mięso wykorzystać na następny obiadek.
Ugotowanych warzyw nie odcedzamy zostawiamy wodę, która została nam z gotowania. Do warzyw dodajemy kulkę mięsa i wszystko razem blendujemy. Do tak przygotowanej zupki zaraz przed podaniem dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek.
UWAGA:
Jeżeli wydaje nam się, że wody w warzywach jest za dużo odlejmy odrobinę do szklanki. Jeżeli zupa będzie za gęsta, po prostu jej dolejemy. Pamiętajmy, że pierwsze zupki Naszych pociech maja papkowata konsystencję.
Komentarze
Prześlij komentarz