TRUSKAWKOWE PTASIE MLECZKO

Składniki:
2 duże kubki kefiru
1 galaretka truskawkowa + łyżeczka żelatyny
1 galaretka pomarańczowa + łyżeczka żelatyny
1 paczka biszkoptów
1 kg truskawek
4 łyżki cukru pudru
1 kubek śmietany 30%
1 śmietan fix

Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w osobnych kubkach w 1/4 ilości wody, wystudzić.
Jeden kefir wlać do wysokiego naczynia rozmiksować z 2 łyżkami cukru, dodać zimną  galaretkę i jeszcze chwilę miksować. Odstawić na chwilę do lodówki (pilnować aby masa nam się nie zsiadła)
Z drugim kefirem zrobić tak samo.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wylać jedną tężejącą masę, wstawić na 5 minut do lodówki posypać truskawkami pokrojonymi w kostkę, wylać delikatnie drugą tężejącą masę. Na wierzch wyłożyć ubita śmietanę z śmietan-fix całość posypać truskawkami.
Schłodzić około 1 godziny




Komentarze

Popularne posty