SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO NA PIECZARKOWEJ KOŁDERCE

Składniki
0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
1 cebula
przyprawa do mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
1 bułka zalana bulionem lub wodą
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
30 dkg pieczarek
zielona pietruszka
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego wcieramy cebulę (na najmniejszych oczkach tarki), wciskamy czosnek, dodajemy odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy wszystko dokładnie łączymy ze sobą, jeżeli mięso ma rzadka konsystencję dosypujemy do niego kilka łyżek bułki tartej. Formujemy podłużne kotlety posypujemy je bułką tartą w  i nabijamy na patyki od szaszłyków, smażymy na głębszym oleju.
Pieczarki czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki, dusimy na maśle.
Na talerzach rozkładamy pieczarki posypane natka pietruszki i na to układamy nasze szaszłyki.
SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty