SŁODKIE SZPINAKOWE BAJADERKI
Pewnie nie jeden raz zdarzyło się Wam, że po przekładaniu ciasta pozostały wam skrawki, albo pozostał niedojedzony kawałek czerstwej babki. Szkoda je wyrzucić, wysuszcie i zróbcie bajaderki. Bajaderkę (inaczej ziemniaczek, kartofelek).
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto leśny mech:
450 g mrożonego szpinaku
2 szklanki mąki krupczatki
3 jajka
1 1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/3 szklanki cukru
A teraz do rzeczy: z powyższych składników piecze się szpinakowe ciasto , mnie zawsze bardzo ładnie wyrasta, i pozostaje sporo skrawków po przełożeniu tego pysznego deseru, dlatego pozostawiam je do wysuszenia, następnie za pomocą wałka kruszę wysuszone kawałki i dodaję do nich 1 łyżkę miękkiego masła i 1 łyżkę kwaskowego dżemu, wszystko mieszam ze sobą i formuję kulki dowolnego kształtu (jeżeli masa nam się nie klei to dodajemy jeszcze po łyżeczce masła i dżemu), kulki możemy obsypać np. wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na 60 minut.
Przechowujemy w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz