ROGAL MARCIŃSKI (PO MOJEMU)

Rogal świętomarciński to regionalny przysmak pochodzący z Poznania. Tradycja wypiekania pochodzi z XIX wieku i wiąże się obchodami Dnia świętego Marcina. Jego smak jest wyjątkowy. Oryginalny rogal marciński w swoim nadzieniu ma biały mak. Mój przepis oparty jest na ciemnym maku, ale smak jest równie wspaniały.

Składniki:
Ciasto
4 szklanki mąki pszennej
7 g suchych drożdży
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
Szczypta soli
20 dag miękkiego tłuszczu (masło lub margaryna)
Nadzienie
30 dag zmielonego maku (czarny)
20 dag orzechów włoskich
10 dag marcepanu
3/4 szklanki cukru pudru
7 łyżek mielonych migdałów
1 jajko
1 łyżka miodu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 biszkopty podłużne
3 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:
Suche składniki na ciasto dokładnie mieszamy w dużej misce. Wbijamy jajko i  zalewamy ciepłym mlekiem. Chwilę ugniatamy, aż składniki się połączą, następnie dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła i zagniatamy ponownie. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy  je w prostokąt. Smarujemy cienką warstwą masła, a następnie ciasto składamy na pół tak, aby masło znalazło się w  środku. Ponownie rozwałkowujemy na prostokąt składamy i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Czynność powtarzamy jeszcze co najmniej 4 razy. Na końcu ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Mak oraz zmielone orzechy zalewamy w osobnych miseczkach wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny. Odsączamy na sitku przez gazę. Marcepan miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem, a następnie dodajemy mak , orzechy, pokruszone biszkopty i drobno posiekaną pomarańczową skórkę. Na końcu białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z całością nadzienia.
Schłodzone ciasto wałkujemy na około pół centymetra grubości. Kroimy je na prostokąty, smarujemy nadzieniem i zawijamy. Układamy w sporych odstępach na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Komentarze

Popularne posty