PODUDZIE Z KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM

Składniki

10 szt podudzi z kurczaka
1 szklanka powideł śliwkowych
1 szklanka pikantnego keczupu
10 śliwek kalifornijskich
1 średnia cebula
łyżka masła
3 łyżki oleju
papryka ostra
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Podudzia posypujemy solą, pieprzem i papryką odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, gdy cebula jest już gotowa oddajemy do niej powidła, keczup i pokrojone śliwki kalifornijskie. Wszystko razem dusimy przez chwilę, aby nam się wszystko dobrze połączyło. Na rozgrzanej patelni smażymy podudzia po obydwóch stronach. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut




Komentarze

Popularne posty