PIERNIK Z CUKINIĄ
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka startej cukinii
1/2 szklanki oleju
1 cukier wanilinowy
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Cukinię obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnych oczkach tarki (nie odsączać soku).
1/2 tabliczki czekolady pokroić w drobna kostkę.
Suche składniki połączyć ze sobą i dodać je do jajek wraz z olejem, cukinią, i czekoladą wszystko dokładnie powoli wymieszać, wylać do formy (24cmx25cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Polewa
1/2 tabliczki czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i mleko wszystko razem podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada nam się rozpuści smarować gorącą ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz