PIECZONE JABŁKO Z RYŻEM I ŻURAWINĄ
Składniki
1 torebka ryżu parabolicznego
4 jabłka
4 łyżki konfitury z żurawiny
cynamon
2 łyżki masła
garść suszonej żurawiny
płynny miód
4 jabłka
4 łyżki konfitury z żurawiny
cynamon
2 łyżki masła
garść suszonej żurawiny
płynny miód
Sposób przygotowania
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Dodajemy konfiturę z żurawiny i dokładnie mieszamy.
- Jabłkom odcinamy czapeczki i ostrożnie wycinamy z nich środki, uważając aby nie uszkodzić ścianek.
- Wnętrze jabłek posypujemy cynamonem i nadziewamy ryżem z konfiturą, całość przykrywamy.
- Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła i zapiekamy bez przykrycia w piekarniku w temp 180 stopni przez około 30 minut. Podajemy polane miodem i posypane suszonymi owocami żurawiny.
Komentarze
Prześlij komentarz