PIECZONE JABŁKO Z RYŻEM I ŻURAWINĄ

Składniki
1 torebka ryżu parabolicznego
4 jabłka
4 łyżki konfitury z żurawiny
cynamon
2 łyżki masła
garść suszonej żurawiny
płynny miód
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Dodajemy konfiturę z żurawiny i dokładnie mieszamy.
 Jabłkom odcinamy czapeczki i ostrożnie wycinamy z nich środki, uważając aby nie uszkodzić ścianek.
Wnętrze jabłek posypujemy cynamonem i nadziewamy ryżem z konfiturą, całość przykrywamy.
 Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła i zapiekamy bez przykrycia w piekarniku w temp 180 stopni przez około 30 minut. Podajemy polane miodem i posypane suszonymi owocami żurawiny.


Komentarze

Popularne posty