PIECZONE JABŁKA Z KRUSZONKĄ

Składniki
1 kg jabłek (najlepsze szara reneta)
cynamon
Kruszonka składniki:
5 łyżek mąki
5 łyżek masła
2 łyżki cukru
4 łyżki wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Składniki na kruszonkę wszystkie mieszamy ze sobą (nie sklejamy!!!). Chowamy do lodówki.
Jabłka obieramy ze skorki i usuwamy nasiona, kroimy w gruba kostkę. Układamy w naczyniu posypujemy cynamonem, a na końcu kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. pieczemy w temperaturze około 180 stopni, jeżeli po tym czasie nasza kruszonka nie jest dość zrumieniona to podkręcamy temperaturę na chwilę  na 190 stopni.
Smakujemy na ciepło lub na zimno. Do jabłek możemy dodać również rodzynki namoczone wcześniej w rumie :)
Smacznego


Komentarze

Popularne posty