PESTO Z NACI MARCHWI
Kupując młodą marchewkę głównie wykorzystujemy jej korzeń, a nać ląduje w koszu na śmieci. Natka marchewki posiada bardzo dużo cennych witamin, możemy ją wykorzystać do przygotowania koktajli, rożnego rodzaju past. Ja dziś zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na pesto z natki marchewki.
Składniki:
pęczek naci z marchwi
garść orzechów włoskich
40 ml oleju z cytryną i bazylią (np. Kujawski)
20 ml oliwy z oliwek
1 większy ząbek czosnku
1/2 awokado
3 listki bazylii (nie obowiązkowo)
1 łyżka soku z cytryny
sól
Sposób przygotowania:
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Natkę marchwi dokładnie płuczemy. Siekamy na mniejsze kawałki umieszczamy w blenderze, dodajemy awokado, czosnek, orzechy oraz oleje. Wszystko siekamy na gładką masę. Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Uwaga:
Ilości oleju możemy modyfikować w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać.
Komentarze
Prześlij komentarz