PASZTET Z KACZKI I SOCZEWICY

SKŁADNIKI
1 kaczka
20 dkg wątróbki drobiowej
2 torebki soczewicy
2 bułki
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
4 ząbki czosnku
mały seler
4 jajka
łyżka masła
sól pieprz do smaku
gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaczkę i wątróbkę płuczemy, wkładamy do garnka i gotujemy, po zebraniu szumowin dodajemy warzywa 1 cebulę przypalona na ogniu, 2 ząbki czosnku, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut.

Gdy mięso z kaczki jest już ugotowane wyjmujemy z wywaru razem z warzywami i studzimy. Z samego wierzchu wywaru zbieramy delikatnie tłuszcz i zalewamy nim bułki.

Kiedy mięso wystygnie oddzielamy je od kości i przekręcamy przez maszynkę do mięsa razem z warzywami oraz 1 świeżą cebulą. Do osobnego naczynia przekręcamy soczewicę z 2 ząbkami czosnku.

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, wbijamy 3 żółtka i półtora bułki namoczonej w tłuszczu z rosołu, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek.

Soczewicę doprawiamy w taki sam sposób jak pasztet, dodając 1 żółtko, łyżkę miękkiego masła i połowę bułki która nam została, dokładnie mieszamy na końcu dodajemy pianę.

Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wkładamy połowę mięsa, w środek dajemy soczewicę i przykrywamy resztą mięsa. pieczemy przez około 45 minut w temp 180°


Komentarze

Popularne posty