PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ KUSKUS Z DIPEM KALAFIOROWYM
Składniki:
2 duże papryki (kolor dowolny)
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
kalafior (4 duże różyczki)
1 szklanka kaszy kuskus
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki gałki muszatołowej
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
szczypta chili
szczypta bazylii szuszonej
zielony szczypiorek
olej
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy na połowę i czyścimy z nasion.
Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Mięso mielone smażymy na oleju z dodatkiem przypraw.
Zimną kaszę i mięso mieszamy razem dodając pokrojony zielony szczypiorek. Doprawiamy do smaku jeżeli jest taka konieczność.
Paprykę faszerujemy powstałym farszem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Kiedy papryka jest w piekarniku zabieramy się do przygotowania dipu. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, gdy jest ostatecznie miękki, odcedzamy go i przecieramy przez drobne sitko. Studzimy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
Paprykę podajemy na ciepło polaną dipem kalafiorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz