PAPIESKIE KREMÓWKI

Dziś zapraszam po przepis na "papieskie kremówki" starałam się odtworzyć najbliższy oryginałowi przepis, ale niestety podobno tej receptury nie zna nikt, nawet syn cukiernika u którego Ojciec Święty jadł kremówki. Cukiernia, w której jadał kremówki Karol Wojtyła mieściła się w narożnej kamienicy wadowickiego rynku przy ul. Mickiewicza. Po słowach wypowiedzianych przez Karola Wojtyłę: „A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Żeśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze”. chodzą przypuszczenia, że kremówki papieskie były z dodatkiem alkoholu.

Składniki:
Ciasto
250 g mąki
250 g margaryny
1/2 szklanki wody zimnej
szczypta soli
1 żółtko
Krem
1 litr mleka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki maki pszennej
4 żółtka
1 cukier wanilinowy
10 łyżek cukru
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą na stolnicy. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na pól rozwałkowujemy jedną część na cienki  placek i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Z druga częścią ciasta postępujemy tak samo.
3 szklanki mleka gotujemy z cukrem i masłem, mąki i żółtka mieszamy dokładnie ze sobą i wlewamy na gotujące mleko, gotujemy budyń.
Upieczone placki przekładamy gorącym kremem. Odstawiamy do wystygnięcia, podajemy posypane cukrem pudrem.


Komentarze

Popularne posty