PĄCZKI

Tłusty czwartek- w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, a u nas dodatkowo oznacza objadanie się paczkami, faworkami, oponkami itd.

Składniki:
1/2 kg mąki
7 żółtek
5 łyżek cukru
5 dag masła
5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 kieliszka spirytusu
3 białka
1 cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy rozpuszczamy w 6 łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą.
Żółtka ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i resztę składników (mleko, rozpuszczoną chłodną margarynę, lekko cieple mleko i jajka z cukrem, spirytus). Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ubite białka. i dokładnie wyrabiamy (ciasto na pączki powinno mieć luźną konsystencję, ale nie rozpływającą). Gotowe wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, wyjmujemy na stolnicę rozwałkować je na placek o grubości około 1 centymetra i ostrą szklanką wycinać krążki.
Na krążek układamy marmoladę różaną, przykrywamy drugim krążkiem zlepiany dokładnie brzegi i jeszcze raz wycinamy szklanką bułeczkę o idealnie gładkich brzegach.
Tak przygotowane pączki przykrywamy lnianą ściereczkę i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą ładnie zrumienione. Uwaga smażymy bardzo powoli, aby ciasto w środku nie było surowe, a pączki nie popalone z zewnątrz.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Smacznego.




Komentarze

Popularne posty