NOCNA DROŻDŻÓWKA
Składniki:
Ciasto:
5 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka temp. pokojowa
1/2 kg mąki
szczypta soli
Kruszonka:
5 dag masła
5 dag maki
5 dag cukru
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy kolejno cukier, cukier wanilinowy, pokruszone drożdże, roztrzepane jajka, olej, mleko. Całość bez mieszania przykrywamy ściereczka i odkładamy na całą noc w ciepłe miejsce. Rano dosypujemy mąkę i szczyptę soli, całość mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (25/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, układamy dowolne owoce (ja użyłam jeżyn z zalewy, które w sezonie przygotowałam), posypujemy przygotowana kruszonką i zostawiamy do podrośnięcia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz