NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Składniki
Ciasto
2 jajka
2 szkl mąki
1 szkl wody
1 szkl mleka
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki oleju
Farsz
Szpinak (mrożony lub świeży)
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
2 łyżki startego sera żółtego
Sos
1 puszka pomidorów bez skórki
1 mała cebulka
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
bazylia świeża lub suszona
szczypta papryki ostrej
1 łyżka masła

Sposób przygotowania
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników na ciasto i wszystko miksujemy, aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany. Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy na rumiano z obu stron.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż odparuje cała woda, dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem na końcu dodajemy stary ser i mieszamy, aż dokładnie nam się roztopi.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle, następnie dodajemy pomidory i wszystko razem dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać, dodajemy sprasowany czosnek, bazylię i przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Gorącym farszem przekładamy naleśniki i polewamy pomidorowym sosem.

Jeżeli używamy świeżego szpinaku to na początku go płuczemy dokładnie i drobno kroimy.


Komentarze

Popularne posty