MŁODA KAPUSTA

Składniki
główka młodej kapusty
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 marchewki
sól i pieprz do smaku
1 kostka rosołowa warzywna
przyprawa do zup w płynie
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki masła roślinnego
Sposób przygotowania
Kapustę siekamy, marchew kroimy i wszystko zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 5 minut. Odlewamy wodę pozostawiając tylko niewielką ilość na dnie i dalej dusimy z dodatkiem połowy posiekanego koperku i szczypiorku, oraz przypraw. Gdy kapusta jest już miękka, przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, rumienimy na małym ogniu. Gotową dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy, na końcu wsypujemy pozostałą część zielonego i dokładnie mieszamy.

Komentarze

Popularne posty