MAKARON Z PODGRZYBKAMI
SKŁADNIKI:
makaron wstęgi
10 sztuk młodych podgrzybków
otarta skórka z 1/2 cytryny
1 mała cebulka
2 łyżki masła
1 papryczka chili
200 ml śmietany 30 %
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
szczypta cukru
2 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobniutko kroimy. Oczyszczone i umyte grzyby, kroimy na dość duże kawałki.Cebulę, czosnek i ostrą paprykę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Dusimy aż cebula i czosnek się zeszklą. Dodajemy grzyby, skórkę cytrynową i małą łyżeczkę soli. Kiedy nadmiar wody trochę odparuje całość zalewamy śmietanką. dusimy jeszcze chwilę czekając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Odcedzony makaron łączymy z sosem i posiekaną natką pietruszki.
Podajemy na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz