MAKARON Z PODGRZYBKAMI

SKŁADNIKI:
makaron wstęgi
10 sztuk młodych podgrzybków
otarta skórka z 1/2 cytryny
1 mała cebulka
2 łyżki masła
1 papryczka chili
200 ml śmietany 30 %
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
szczypta cukru
2 ząbki czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobniutko kroimy. Oczyszczone i umyte grzyby, kroimy na dość duże kawałki.Cebulę, czosnek i ostrą paprykę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Dusimy aż cebula i czosnek się zeszklą. Dodajemy grzyby,  skórkę cytrynową i małą łyżeczkę soli. Kiedy nadmiar wody  trochę odparuje całość zalewamy śmietanką. dusimy jeszcze chwilę czekając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną  cukru. Odcedzony makaron łączymy z sosem i posiekaną natką pietruszki.

Podajemy na ciepło.

Komentarze

Popularne posty