LECZO Z CUKINIĄ
Składniki
jedna spora cukinia
trzy średnie papryki różnego koloru
dwie cebule
6-8 świeżych pomidorów lub dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym
1 łyżka koncentratu pomidorowego
dwie średniej wielkości laski kiełbasy
3 łyżki oleju roślinnego
sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek granulowany
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim pokrojoną w paski cebulę.
Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy kiełbasę pokrojoną w talarki.
Po ok. dwóch minutach dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę paprykę.
Wszystkie te składniki podsmażamy na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać podlewamy odrobiną wody.
Następnie do garnka dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (lub dwie puszki pomidorów), słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną kostkę cukinię, gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
Przyprawiamy na końcu wszystkimi przyprawami i dbamy o odpowiednią konsystencję naszego lecza pamiętając, że są to warzywa w sosie, a nie zupa.
Leczo świetnie smakuje z kromką chleba lub z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz