KREMÓWKA Z KRAKERSAMI

Składniki:
1 duża paczka krakersów
100 g masła
Masa budyniowa:
1 litr mleka
50 g masła
6 żółtek
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
130 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Odliczamy krakersy w ilości takiej, aby wystarczyło do wyłożenia tortownicy w około plus 6 na posypanie deseru, resztę ciastek zgniatamy z masłem i wykładamy dno tortownicy.
Następnie zabieramy się za przygotowanie masy budyniowej: 3 szklanki mleka gotujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka miksyjemy z żółtkami i mąkami. Masę bez grudek dodajemy do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Gotujemy gęsty budyń. Masę studzimy, ale jeszcze ciepłą wylewamy do tortownicy wyłożonej krakersami. Przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty