KRAKERSOWE SZALEŃSTWO
Składniki
Ciasto
6 jajek
1 szkl mielonych orzechów
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
1 łyżka maki krupczatki
1 łyżka kakao
Masa
1/2 litra mleka
1 1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1/2 szkl cukru
1 1/2 kostki masła
12 dkg cappuccino
2-3 opakowania krakersów
6 jajek
1 szkl mielonych orzechów
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
1 łyżka maki krupczatki
1 łyżka kakao
Masa
1/2 litra mleka
1 1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1/2 szkl cukru
1 1/2 kostki masła
12 dkg cappuccino
2-3 opakowania krakersów
Sposób przygotowania
1. Białka oddzielamy od żółtek, białka odrobinę solimy i ubijamy na sztywno, do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do sztywnej piany wsypujemy cukier i dalej ubijamy do sztywności. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą, żółtka z proszkiem i bardzo powoli dokładnie mieszamy w jedna stronę. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Do jednej części wsypujemy 1 łyżkę kakao, a do drugiej 1 łyżkę mąki. Pieczemy na osobnych blaszkach przez 30 minut w temp 180 stopni.
2. Z pół litra mleka odlewamy niepełną szklankę, wbijamy do niej żółtka i dokładnie roztrzepujemy, dosypujemy mąkę i mieszamy tak aby nie było grudek. Resztę mleka gotujemy z cukrem i na wrzątek wlewamy naszą masę i gotujemy budyń, na końcu do ugotowanego już budyniu wsypujemy cappuccino i bardzo dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
3. Z budyniu i masła ucieramy masę, przekładamy nasze ciasto: jasny biszkopt+masa+krakersy+masa+krakersy+masa+biszkopt kakaowy+masa i starta czekolada
Komentarze
Prześlij komentarz