KIEŁBASA W SŁOIKACH NA KANAPKI

Macie ochotę na swojskie domowe jedzenie? Znudziły Wam się już kupione w sklepie wędliny? Więc polecam idealnie doprawione mięso mielone ze słoika.


Kiełbasa ze słoika?  A właśnie, że tak!!!
To bardzo dobra,  kiełbasa, którą sami przygotowujemy w domu. Bardzo dobrze kroi się na plasterki, a smakuje tymi przyprawami, których używamy do jej przygotowania. Nie zawiera, konserwantów i co najważniejsze 100% mięsa. A całość otoczona jest przepyszną galaretką.

SKŁADNIKI:
1 kg mielonej łopatki wieprzowej
2 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka majeranku
200 ml wody
1 plaska łyżka żelatyny
4 słoiki o równych ściankach 300 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żelatynę zalewamy w szklance 1 łyżką zimnej wody mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę dokładnie mieszamy.
Żelatynę zalewamy 200 ml gorącej wody rozpuszczamy i studzimy, zimną wlewamy do mięsa, ponownie dokładnie mieszamy.
Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy mięso, ale tylko do wysokości gwintu, ubijamy i zakręcamy dokładnie. Układamy w garnku zalewamy zimną wodą i pasteryzujemy 50 minut. Na dzień następny czynność powtarzamy.
Studzimy i cieszymy się smakiem  kanapek z pyszną kiełbasą.

Komentarze

Popularne posty