GULASZ Z WARZYWAMI
Gulasz w tym wydaniu idealnie nadaje się jako dodatek do kaszy, ziemniaków, czy tez placków ziemniaczanych czy kopytek
SKŁADNIKI:
1/2 łopatki wieprzowej
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały por
kawałek selera
2 pieczarki
olej do smażenia
sól i pieprz
ostra papryka
gałka muszkatołowa
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka jałowca
1 czubata łyżka mąki pszennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso umyć oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę, posolić i przyprawić pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, dodać mięso i całość smażyć na złoty (brązowy) kolor. Mięso podlać wodą w ilości , aby przykryło mięso), dusić pod przykryciem około 45 minut, po tym czasie dodać do mięsa warzywa pokrojone w paski lub drobną kostkę, pieczarki w paski cały czas uzupełniając braki wody, aby mięso nam się nie przypaliło. Całość dusimy do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Sos przyprawiamy na końcu solą, pieprzem, i gałką muszkatołową, ostrą papryką.
Mąkę rozpuszczamy w 6 łyżkach wody i wlewamy do gotującego się sosu zagęszczając go w ten sposób.
Podajemy w towarzystwie ogórków kiszonych.
Komentarze
Prześlij komentarz