GOTOWANE UDKO Z PIECZARKAMI

Gotowane udko wcale nie musi okazać się zwykłym mięsem "z wody" jak je nazywa moja siostra. Sami zobaczcie jaką mam dziś dla Was propozycję


Składniki:
4 gotowane udka
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżeczka majeranku
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
papryka słodka wędzona
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
natka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:
Udko obieramy ze skóry. Posypujemy papryką i majerankiem.
Cebulę kroimy w krążki. pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko dusimy chwilę uważając, aby cebula nam się nie przypaliła.
Dodajemy do garnka pieczarki i dusimy ok 8 minut.
Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, natką pietruszki i skórką z cytryny
W rondlu na grzybach układamy przyprawione udka. Przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem około 10 minut.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty