GOŁĄBKI W LIŚCIACH WINOGRON
Składniki
20 liści winogron dużych ale młodych
25 dag mięsa mielonego drobiowego
1/2 szklanka kaszy kuskus
szczypta kurkumy
szczypta gałki muszatołowej
szczyptai papryki słodkiej
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
zielony szczypiorek
1 słoiczek koncentratu pomidorowego domowej roboty (lub w kartoniku płynnego)
olej
Sposób przygotowania
Liście winogron myjemy odcinamy łodygi i sparzamy w gorącej wodzie.
Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Mięso mielone smażymy na oleju z dodatkiem przypraw.
Zimną kaszę i mięso mieszamy razem dodając pokrojony zielony szczypiorek. Doprawiamy do smaku jeżeli jest taka konieczność.
Liście winogron faszerujemy i zwijamy jak gołąbki.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy koncentratem pomidorowym i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz