DROŻDŻÓWKI Z SEREM I MARMOLADĄ

Składniki
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 całe jajko + 2 żółtka
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
Farsz:
kostka sera białego
łyżeczka kandyzowanej skórki
pomarańczowej
łyżeczka cukru pudu
2 łyżki budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki zmieszać ze sobą.
marmolada

Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrabniamy z odrobiną mąki, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na bok, przykrywając ściereczką.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy rozpuszczone drożdże, mleko w  temperaturze pokojowej, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ciasto lnianą ściereczką. Gdy ciasto mamy już dosyć wyrośnięte, natłuszczonymi dłońmi formujemy placki, nakładamy na nie po łyżce sera i marmolady, ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy  w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Kruszonka
100g masła
100g cukru
200g mąki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło.
Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstaną grudki ciasta.


Komentarze

Popularne posty