DROŻDŻÓWKI Z SEREM I MARMOLADĄ
Składniki
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 całe jajko + 2 żółtka
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
Farsz:
kostka sera białego
łyżeczka kandyzowanej skórki
pomarańczowej
łyżeczka cukru pudu
2 łyżki budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki zmieszać ze sobą.
marmolada
Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrabniamy z odrobiną mąki, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na bok, przykrywając ściereczką.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy rozpuszczone drożdże, mleko w temperaturze pokojowej, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ciasto lnianą ściereczką. Gdy ciasto mamy już dosyć wyrośnięte, natłuszczonymi dłońmi formujemy placki, nakładamy na nie po łyżce sera i marmolady, ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz