CIASTO DROŻDŻOWE
Składniki
1 kg mąki
10 dag drożdży
2 całe jajka + 2 żołtka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 cukry wanilinowe
owoce
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka podgrzewając na małym ogniu.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy rozpuszczone drożdże, mleko które posiada temperaturę pokojową (ewentualnie mleko z lodówki podgrzewamy delikatnie), przesianą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ciasto lnianą ściereczką. Gdy ciasto mamy już dosyć wyrośnięte, przekładamy do formy o wymiarach 22 cm x 38 cm, układając na wierzchu wybrane owoce (czereśnie, jagody, śliwki). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz