CIASTKA FRANCUSKIE Z KREMEM

Składniki 
ciasto:
200 ml zimnej wody
1 płaska łyżka soli
500 g  masła o temperaturze pokojowej
250 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
krem:
 0,5 litra mleka
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
Sposób przygotowania ciasta:

1. W szklance z wodą rozpuszczamy sól. W rondelku roztapiamy 75 g masła. W misce mieszamy ze sobą maki.  Wlewamy posoloną wodę, roztopione masło i zagniatamy ciasto.

2.Z ciasta należy uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

3.Pozostałe masło ucieramy na gładką masę. Wkładamy między 2 warstwy papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na opruszonej stolnicy mąką rozwałkowujemy ciasto na kwadratowy placek grubości około 1,5 cm. Na środku rozkładamy schłodzone masło. Rogi ciasta łączymy nad masłem, robiąc kopertę, i zlepiamy ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt.

5. Ciasto składamy na 3 części, robiąc prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

6. Ciasto wyjmujemy  z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt, składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W ten sposób, postępujemy 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na około 1  godzinę. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do wypieków. Rozwałkowujemy je na grubość około 4-5 mm. Wycinamy z niego szklanką placki, połowę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w  pozostałych kieliszkiem wycinamy środki i układamy je na całych plackach. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Tak upieczone ciastka nadziewamy gorącym kremem.

Sposób przygotowania kremu:

Składniki na krem mieszamy razem w połowie mleka, drugą gotujemy i powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko - gotujemy jak budyń energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek.
UWAGA:
Jeżeli przy ostatnim wałkowaniu zastanie nas noc to ciasto możemy spokojnie zostawić na noc w lodowce zawinięte w folię i piec je dopiero rano. 





Komentarze

Popularne posty