CIASTKA FRANCUSKIE Z KREMEM
Składniki
ciasto:
200
ml zimnej wody
1
płaska łyżka soli
500
g masła o temperaturze pokojowej
250
g mąki pszennej
150
g mąki krupczatki
krem:
0,5
litra mleka
0,5
szkl mąki pszennej
0,5
szkl cukru
1
cukier waniliowy
2
żółtka
Sposób
przygotowania ciasta:
1.
W szklance z wodą rozpuszczamy sól. W rondelku roztapiamy 75 g
masła. W misce mieszamy ze sobą maki. Wlewamy posoloną wodę,
roztopione masło i zagniatamy ciasto.
2.Z
ciasta należy uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do
lodówki na 2 godziny.
3.Pozostałe
masło ucieramy na gładką masę. Wkładamy między 2 warstwy
papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy na prostokąt grubości 2 cm i
wstawić do lodówki.
4. Ciasto
wyjmujemy z lodówki. Na opruszonej stolnicy mąką rozwałkowujemy
ciasto na kwadratowy placek grubości około 1,5 cm. Na środku
rozkładamy schłodzone masło. Rogi ciasta łączymy nad
masłem, robiąc kopertę, i zlepiamy ciasto na złączeniach, aby
nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto z
masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt.
5. Ciasto
składamy na 3 części, robiąc prostokąt. Wstawiamy do lodówki na
1 godzinę.
6. Ciasto
wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt, składamy
na 3 części i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W ten sposób,
postępujemy 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na
około 1 godzinę. Po każdym schłodzeniu ciasto należy
wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie
przywierało.
Tak
przygotowane ciasto jest już gotowe do wypieków. Rozwałkowujemy je
na grubość około 4-5 mm. Wycinamy z niego szklanką placki, połowę
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w
pozostałych kieliszkiem wycinamy środki i układamy je na całych
plackach. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 15-20 minut w
temperaturze 200 stopni.
Tak
upieczone ciastka nadziewamy gorącym kremem.
Sposób
przygotowania kremu:
Składniki
na krem mieszamy razem w połowie mleka, drugą gotujemy i powstałą
masę wlewamy na gotujące się mleko - gotujemy jak budyń
energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek.
UWAGA:
Jeżeli
przy ostatnim wałkowaniu zastanie nas noc to ciasto możemy
spokojnie zostawić na noc w lodowce zawinięte w folię i piec je
dopiero rano.
Komentarze
Prześlij komentarz