CHIŃCZYK INACZEJ
SKŁADNIKI:
podwójna pierś z kurczaka
2 torebki ryżu
1 opakowanie mieszanki chińskiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka octu jabłkowego
11/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cukru
szczypta ostrej papryki
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia
1 cukinia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka myjemy i rozbijamy na kotlety (nie za cienkie) solimy, pieprzymy i opruszamy słodką papryką. Mieszankę chińską wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Studzimy. Zimnymi warzywami faszerujemy piersi z kurczaka. Związujemy nitką i smażymy na małym ogniu. Do pozostałej części warzyw dodajemy pozostałe składniki i przygotowujemy z nich sos. Cukinię myjemy, tniemy na około 5 cm kawałki wydrążamy środki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minut.
Na talerzu układamy cukinię, w środek wkładamy ryż, polewamy sosem i podajemy z porcja faszerowanego mięsa.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz