CHILI CON CARNE
Tym razem chcę Wam zaproponować dość pikantne danie, ale jestem pewna że Wam przypadnie do gustu. Zapraszam po przepis na moją wersję Chili con carne.
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 papryka czerwona
5 małych ogórków korniszonów
400 g pomidorów z puszki
1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
1/2 płaska łyżeczka mielonego chili lub ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
szczypta oregano
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso i wszystko razem chwilę smażymy.
Do podsmażone mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i ogórki. Wszystko razem chwile przesmażamy, dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, dodajemy oregano i paprykę wędzoną i chili, solimy i pieprzymy do smaku.
Dolewamy szklankę wody i wszystko dusimy pod przykryciem około 30 minut, pilnując aby nam się nie przypaliło.
Teraz nadszedł moment aby do naszego dania dodać czerwoną fasolę (dokładnie ją wcześniej musimy wypłukać), oraz kukurydzę. wszystko doprawiamy teraz do smaku solą, pieprzem i chili. (uwaga danie ma być ostre, ale nie możemy przesadzić, każdy musi dopasować ostrość do swojego smaku). Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia, aż Nasze danie uzyska pożądaną przez nas konsystencję.
Danie podajemy gorące z pieczywem, ryżem lub tortille.
Komentarze
Prześlij komentarz