KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA
Składniki:
1 brokuł około 500g
2 średniej wielkości ziemniaki
2 l bulionu drobiowego
szczypta chili
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i umyć. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości ziemniaków i brokułów. Gdy warzywa mamy już miękkie odlewamy szklankę bulionu, a resztę w całości miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy pozostawiony bulion. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na końcu dodajemy 1 łyżkę śmietany - mieszamy.
Mój sposób podania z makaronem dyniowym posypane startym parmezanem. Zupa świetnie smakuje solo lub z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz