BUŁKI PSZENNO RAZOWE
Świeże bułki każdy z nas lubi jeść na śniadanie. Dlaczego więc nie upiec ich w domu. Dodatek ziemniaków sprawia, że są świeże jeszcze następnego dnia.
Składniki:
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 650
100 g żytniej mąki razowej
100 g ugotowanych ziemniaków
½ kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml wody
Sposób
przygotowania:
Drożdże wymieszać z łyżeczką mąki i cukrem, dodać 4
łyżki ciepłej wody i rozpuścić wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży wsypujemy mąki, cukier,
dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wlewamy ciepłą wodę i oliwę.
Całość dokładnie wyrabiamy. Tak aby ciast było
elastyczne i odchodziło nam od ręki oraz ścianek miski. Cisto przykrywamy
lnianą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy je na
stolnice oprószoną mąką i chwile wyrabiany. Dzielimy ciasto na 10 części i
lepimy okrągłe bułeczki. Układamy po 5 na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby nam podrosły.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 210 stopni przez
15 minut.
Dobrze jest wstawić na dno piekarnika naczynie ze
szklanka wody.
Po upieczeniu studzimy na kratce. Jeżeli skórka nam
się zbyt spiekła, jeszcze cieple bułeczki smarujemy masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz