ZUPA KMINKOWA

Kminek: Brązowe i długie nasiona kminku powszechnie stosuje się jako aromatyczną przyprawę do chleba, zup, serów, a także kapusty kwaszonej. Od setek lat jego właściwości lecznicze wykorzystuje medycyna ludowa.

Składniki:
4 l bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
1 cebula
30 g kminku
30 dag kiełbasy np podwawelskiej
łyżeczka majeranku
1 1/2 łyżki masła
3 łyżki mąki
łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1 łyżkę masła rozpuszczamy w garnku wrzucamy posiekany czosnek i cebulkę, dusimy delikatnie uważając, aby nam się nie przypaliło. Zalewamy bulionem.
Kminek rozcieramy delikatnie w moździerzu, dosypujemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości kminku.
Kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie. dodajemy do zupy. gotujemy całość około 8 minut. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Masło roztapiamy na patelni dodajemy mąkę i rumienimy na małym ogniu. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Dodajemy majeranek i czekamy, aż się nam zagotuje, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Zupę podajemy z pieczywem lub grzankami.
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty