PIECZONE DONATY
Przeglądając kiedyś różne strony z przepisami natknęłam się właśnie na te pieczone donaty przepis bardzo mi się spodobał więc od razu zabrałam się za pieczenie. Efekt był taki o jakim mówiła autorka przepisu Słodko Słodka. Dlatego postanowiłam opublikować ten przepis na swoim blog i szczerze go Wam polecić. Pyszne miękkie bułeczki, które znikają z talerza jeszcze ciepłe.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
1/2 kostki drożdży
1 jajko
1/4 szklanki cukru
1 szkl ciepłego mleka
1/4 szklanki oleju
polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka masłsa
1 łyżka mleka
dowolne posypki
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z łyżeczką mąki i cukrem, dodać 4 łyżki ciepłej wody i rozpuścić wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
1/2 kostki drożdży
1 jajko
1/4 szklanki cukru
1 szkl ciepłego mleka
1/4 szklanki oleju
polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka masłsa
1 łyżka mleka
dowolne posypki
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z łyżeczką mąki i cukrem, dodać 4 łyżki ciepłej wody i rozpuścić wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży wsypujemy przesianą mąkę, cukier, jajko, wlewamy ciepłe mleko i olej.
Całość dokładnie wyrabiamy. Tak aby ciast było elastyczne i odchodziło nam od ręki oraz ścianek miski. Cisto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy je na stolnice oprószoną mąką i chwile wyrabiany.
Rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm. Wycinamy szklanką kółka w których robimy kieliszkiem mniejszą dziurkę w środku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby nam podrosły.
Pieczemy bez termo-obiegu 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z masłem i mlekiem. Każdego donata moczymy w polewie do połowy i posypujemy posypką.
Smacznego :)
OdpowiedzUsuń