ZALEWAJKA Z KRÓLIKIEM DLA NAJMŁODSZYCH
Świętokrzyskie danie regionalne jedna z moich ulubionych zup. Dziś w wydaniu dla Naszych małych Skarbów. Nasza 8 miesięczna córa zjada ją ze smakiem.
Składniki:
1 średniej wielkości ziemniak
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonego koperku
3 łyżeczki żurku domowej roboty
1 szklanka wody
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka gotowanego drobno posiekanego mięsa z królika
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki mleka następnego
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i koperek. Wszystko gotujemy do miękkość warzyw (uwaga uzupełniając wygotowującą się wodę, docelowo ma nam pozostać około 1/2 szklanki wody w garnku).
Pod koniec gotowania dodajemy mięso i żurek. wszystko zagotowujemy.
Zupę zestawiamy z ognia. Wszystko razem miksujemy blenderem, dodajemy mleko i masło. Dokładnie mieszamy. Po ostygnięciu podajemy Naszym pociechom.
Jeżeli konsystencja naszej zupy jest zbyt rzadka dosypujemy kleiku ryżowego.
UWAGA: Pamiętajmy, że wszystkie potrawy zawierające mleko następne w swoim składzie musimy spożyć w ciągu godziny od przygotowania.
Składniki:
1 średniej wielkości ziemniak
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonego koperku
3 łyżeczki żurku domowej roboty
1 szklanka wody
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka gotowanego drobno posiekanego mięsa z królika
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki mleka następnego
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i koperek. Wszystko gotujemy do miękkość warzyw (uwaga uzupełniając wygotowującą się wodę, docelowo ma nam pozostać około 1/2 szklanki wody w garnku).
Pod koniec gotowania dodajemy mięso i żurek. wszystko zagotowujemy.
Zupę zestawiamy z ognia. Wszystko razem miksujemy blenderem, dodajemy mleko i masło. Dokładnie mieszamy. Po ostygnięciu podajemy Naszym pociechom.
Jeżeli konsystencja naszej zupy jest zbyt rzadka dosypujemy kleiku ryżowego.
UWAGA: Pamiętajmy, że wszystkie potrawy zawierające mleko następne w swoim składzie musimy spożyć w ciągu godziny od przygotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz