ZUPKA POMIDOROWA Z KASZĄ MANNĄ

Składniki:
1 łyżka startej marchewki na drobnych oczkach tarki
1 łyżka startej pietruszki na drobnych oczkach tarki
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
szczypta lubczyku
szczypta ziół prowansalskich
200 ml wody
120 ml soku pomidorowego (własnej roboty lub odpowiedniego dla dzieci)
1 żółtko (wiejskie jajo)
szczypta cukru trzcinowego (opcjonalnie)
2 łyżeczki kaszki manny błyskawicznej
1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:
Wodę wlewamy do garnuszka dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i wszystko gotujemy razem około 10 minut na małym ogniu (uwaga w trakcie gotowania uzupełniamy niedobór wody). Dosypujemy kaszkę mannę, dosypujemy zioła prowansalskie i lubczyk, gotujemy około 3 minut. Następnie dolewamy sok pomidorowy, oraz dodajemy żółtko z jajka. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 1 minuty. Jeżeli zupka dla naszego maleństwa będzie zbyt kwaśna w smaku możemy dosłodzić ją delikatnie cukrem trzcinowym. Po ugotowaniu na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek.
Pamiętajmy żeby przed podaniem wyjąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie.





Komentarze

Popularne posty