ZUPKA POMIDOROWA Z KASZĄ MANNĄ
Składniki:
1
łyżka startej marchewki na drobnych oczkach tarki
1
łyżka startej pietruszki na drobnych oczkach tarki
1
liść laurowy
3
ziela angielskie
szczypta
lubczyku
szczypta
ziół prowansalskich
200
ml wody
120
ml soku pomidorowego (własnej roboty lub odpowiedniego dla dzieci)
1
żółtko (wiejskie jajo)
szczypta
cukru trzcinowego (opcjonalnie)
2
łyżeczki kaszki manny błyskawicznej
1
łyżka oliwy z oliwek
Sposób
przygotowania:
Wodę
wlewamy do garnuszka dodajemy startą marchewkę i pietruszkę,
dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i wszystko gotujemy razem
około 10 minut na małym ogniu (uwaga w trakcie gotowania
uzupełniamy niedobór wody). Dosypujemy kaszkę mannę, dosypujemy
zioła prowansalskie i lubczyk, gotujemy około 3 minut. Następnie
dolewamy sok pomidorowy, oraz dodajemy żółtko z jajka. Dokładnie
mieszamy i gotujemy około 1 minuty. Jeżeli zupka dla naszego
maleństwa będzie zbyt kwaśna w smaku możemy dosłodzić ją
delikatnie cukrem trzcinowym. Po ugotowaniu na samym końcu dodajemy
oliwę z oliwek.
Pamiętajmy
żeby przed podaniem wyjąć z zupy liść laurowy i ziele
angielskie.
Komentarze
Prześlij komentarz